Raper, ten těžký život má...

7. 07. 2014 7:00:00
Běželi Spálenou ulicí, když se pokoušeli dohnat tramvaj. No běželi... Povolené široké kecky DC, gatě o tři čísla plus s rozkrokem u kotníků, kšilt dozadu a na boku dlouhý řetěz na klíče či peněženku. Jejich zrychlený přesun připomínal takové podivné šmajdání, většina přihlížejících asi myslela, že jsou postižení a tak se zdržela komentářů a posměchu. Když jim tramvaj frnknula před nosem, už to málokdo vydržel a ozvala se fakt salva smíchu. Sám jsem si představoval, jak se při tom pohybu s koleny u sebe ještě chytnou za řetěz o víko od kanálu a nevyprostí se ani do příjezdu dalšího spoje. Jeden z nich ukázal prostředník směrem k řidičovi. Inu, Raper ten v Praze těžký život má...

ilustrační foto, zdroj Internet

Nedávno mi kolega říkal, jak je u nás přerapováno natolik, že už se nikde nedá sehnat něco, co nezprznili svým zrychleným kecáním. Z mého pohledu taktně vynechávají tvorbu Honzíka Nedvědů, která je pro ně zatím pole neorané.

Jebou na to...

Ve slovníku československého rapera důležité slovo. K němu se přidává jakákoliv předložka (do, na,vy, pře, z...). Když jsem slyšel, že nějaké takové uskupení vyje....o čtyři koncerty za víkend, netušil jsem, že nejde o sexuální atlety, ale lidi, co udělají 4 koncerty. Slovo pro ně nemá žádnou náhradu a pokud by z důvodu vulgarismu bylo v hudbě zcela ignorováno, či zakázáno, takovému Rytmusovi by zmizela prakticky celá "tvorba" .

Gangsta svět...

Ve svých klipech předvádějí těžký úděl gangsta v Praze. Kde rychlý svět plný kvérů a násilí je nutí se neustále otáčet, chodí v kapucích a zásilky si předávají jedině pod mostem přes zatemělé okénko Qvé sedmičky... Všude je strašně nebezpečno, jde o kejhák a tak mají krůůů, na kterou se mohou spolehnout. No a tento fakt vám stručně sdělí v přibližně 2500 slovech. Myslím, že tuto část konfrontoval s realitou pouze Jakub Mohamed Ali, který svět pražské galérky opravdu zažil a na toto hraní si na Bronx měl jasný názor.

Kašlou na okolí...

Ano, kašlou na něho tak, že mají nutkavou potřebu to neustále sdělovat přes veškeré možné sítě a média. Když vám dítě již po sedmnácté zopakuje, že ten bonbón nechce, zaručeně sděluje opak.:). Klipy Zlatokopky a Jak jinak moralizují, ale zároveň banalizují fakt, že jsou diskotéky, kde vám do toho pití občas někdo něco hodí. Stejně jako existuje spousta chlapů, co ty zlatokopky přijímá jaké jsou a nevěřím, že se k ním rapeři v reálu staví odmítavě. Spíše by bylo fajn přiznat, že ego hochů bez nadměrného obdivu a vytahování nevydrží ani minutu. Kašlou na komerci, proto jejich předražené hadry stojí tisíce a přes své klipy v závěru nabízejí vlastní oblečení široké veřejnosti, kterou nesnášejí.

Moralizující RAP...

Jasně se vymezují před pipinami, pindulínami, šlapkami či košťaty a svůj klip proti povrchnosti natočí s Hummerem v Pařížské. Strašně by mne zajímalo, jestli to pozlátko mají kluci jenom kvůli sobě, nebo na něho primitivně lákají ten typ žen, které následně odsuzují. Neustálé řešení čehokoliv, co lze sdělit ve dvou slovech a roztáhnou to na pět slok, dal vzniknout dívčí formaci Čokovoko, která si z českého hip-hopu a rapu dělá náležitou srandu.

Vzhled

...na rovinu, mám předsudky ke komukoliv, koho potkám s řetězem jak na krávu,který si vystaví ještě na černý rolák. V osobním i profesním životě to bylo vždy vodítko a jasný výstražný signál. Ale chápu, že můj vohoz je taky nemusí dojímat. Kolíbavá chůze, házení rameny a pozdrav rukou, jako kdyby to byla série spartakiadních cviků mne neoslovuje. Když se tohle snaží někdo aplikovat na mne, většinou se dočká prohlášení: "Podej mi prosím ruku jako chlap, co tu vyrůstal, nejsem dealer a naháněč z kabaretu někde na rohu Václaváku".

Tak...to je asi vše...asi takto se museli moji prarodiče dívat na Beatles :):).

Pro čtenáře: Ne, přítelkyně mne nezdrhly nikdy s raperem...všechny do jednoho odešly vždy za jachtaři:).

Autor: Lukáš Chmela | pondělí 7.7.2014 7:00 | karma článku: 17.13 | přečteno: 588x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 71 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 116 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 131 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 14.98 | Přečteno: 202 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.04 | Přečteno: 364 |
Počet článků 94 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1453

.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...