Biomuži, bioslečny a biospolupracovníci…

27. 06. 2014 7:00:00
Jsem tak starý, že pamatuji v Brně první záchvěvy biokultury ještě v předrevolučním období. Tenkrát si všichni pro výrazné zkvalitnění života předávali a pěstovali takovou divnou bílou houbu. Vypadala tak trochu jako řídká vata a všichni se po ni cítili skvěle. Pil se z ní okolní nálev.

Lavinu zdravěchtivých manželek zadržel jeden muž, co ho ta hysterie štvala a vzal to do laborky pod mikroskop. Když jim oznámil, že to na něho mrkalo, zájem o zdravý životní styl ochladl takovou rychlostí, jako prve začal. Jelikož šlo o druh houby, nazval bych toto období pro lepší orientaci jako éru Předkombuchovou.

V těsném závěsu za ní asi dočetl někdo české pohádky a rozšířil mezi lid živou a mrtvou vodu, myslím, že k tomu stačilo pár drátků, plastové nádobky a vyrábělo se o sto šest. (ano, vím, že tohle nebyl výmysl Čechů :))To období se vyznačovalo značným nárůstem šamanů, psychotroniků, telepatů, léčitelů a to tak, že někteří prorostli až na obrazovky televize. Kdo by neznal seance jednoho pána zakončené vždy přející větou: „Ať je vám to k užitku!“

Nastávající binec po okolí zůstával ze všemožných loupačů semínek, kteří trousili za sebou zbytky lněných a slunečnicových plodin. Šamani zakládají spolky pro udržitelný život a na scéně se objevují nazivegetariánky, které nutí k odmítání masa i své malé děti. Pamatuji si, jak jedno takto podvyživené doslova kradlo ze stolu krájenou čabajku, kterou tam moje máma dala. Nebylo se čemu divit, matka dítěte mu k obědu odpočítávala již zmíněná semínka a kus jablka. To byla éra Semen, kdy se skloňovalo snad ve všech pádech slovo Permakultura. Doba, kdy bylo in být laktofruktoveganovegetarianovitariano.

Rok se sešel s rokem a vrátil se osvědčený model houby, tentokrát v podání éry Kombuchové, kdo ji doma nepěstoval, ten jako by nebyl. Houba se množila, prolévala vodou a často hodně plesnivěla. Nadšení přerostlo v pěknou prudu a dnes si ji asi většina dřívější vyznavačů odpustí, nebo koupí v petce s příchuti šípku.

Kašičky, pohanka a cereálie hojně přelité mlékem...tak od toho jsem zdrhal velmi rychle. S trochou nadsázky mohu říci, že mi z toho období zůstala v hlavě věta: „Řekni drahá co snídáš a já ti řeknu, jestli spolu budeme“. Těžké rozhodnutí pro člověka, kterému ani musli nikdy moc nejelo. Poskakující trdlo v reklamě nabízející, že mé ráno bude se sušenkou absolutně krásné, mne irituje doteď.

Kam do toho napasovat věčně opěvovanou tukožroutskou polévku fakt nevím.:) Asi tam, kde vládla špaldová mouka, jíl a bezlepek, případně vysokoprocentní čokoláda.

Éra Zavodňovací vtiskla všem do ruky láhev a moc se neptala na podstatnou věc, zda mají žízeň. Prohnala to kyslíkem a přidala designové láhve s uhlíkovým filtrem, kterým nejeden člověk věřil, že mají účinek jako armádní dikacid.

I sešla se parta v kravatách, která již nějaký pátek prodávala čističe a krášliče všeho druhu a řekla si, zda by prostřednictvím svých dealerů nemohla prodávat předražené obyčejné potraviny, co jsou zkrátka BIO. A šlo to. Zásilková služba zaznamenala asi svůj vrchol v období obliby farmářských trhů. Bio, bio, bio...biomrkev, biobavlna ...biolampa...kořen slova, který při vyslovování měl až erotický nádech... (pozn. Momentálně pod tíhou událostí mají média podobné slovo a to je Bivak. Když ho již x-tý reportér opakovaně a zasněně pronášel, uvědomil jsem si, že v něm asi nikdy v minus patnácti neležel).

Pokud bych hodnotil ze svých zkušeností a okolí, kdo „najel“ na bioideologii, pak mohu zodpovědně říci, že to byl většinou člověk který utekl od vztahových a existenčních problémů. A pak přednáškami o zdravé výživě obohacoval ta nechápavá stáda z marketů. Kontrola jakosti potravin mu zabrala většinu času. Nejkomičtější pak zůstává pořízení propriet pro zdravý styl, kdy kapsle, tobolky a tablety z pupalky, lnu, rakytníku apod. nosí v plastové krabičce. Ta je skoro totožná s obalem pro týdenní výdej léků chronického pacienta.

Biosetkání pak vypadá takto: sedím za stolem a chroupu kaiserku se šunkou, naproti mně bioaktivista s krabičkou na léky, loví z přihrádek odpovídající počet kapslí pro zdravý styl. Aneb způsob jak pořídit drahou stolici.

A tak jsem po všech přemetech správných zdravotních stylů zatoužil po pravdě a nějaké univerzální radě. Zeptal jsem se kamaráda, který se jako inženýr zabývá testováním kvality potravin, co se dá s jistotou potvrdit. Sám řekl, že by se dnes po svých zkušenostech podepsal pouze pod to, aby člověk jedl pestrou stravu a když má rád koleno s křenem, tak ať si ho dá.

Pro nás, co jsme u psaní článku snědli dezert ( který se jmenuje jako podzemka v Praze) jistě vítaná slova, co říkáte? J

Autor: Lukáš Chmela | pátek 27.6.2014 7:00 | karma článku: 30.23 | přečteno: 1663x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 217 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 141 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 19.50 | Přečteno: 254 | Diskuse
Počet článků 94 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1453

.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...