Když kritici melou

19. 01. 2014 23:23:47
Filip Renč nepatří k režisérům, které bych měl v nějaké výrazné oblibě, přesto musím říci, že jeho výroky posledních dnů mi přijdou vcelku trefné. Zdržím se komentářů k Sanitce 2 o tom jistě pohovoří naši „erudovaní“ kritici.

zdroj: internet

Kritik je ten, co ví, jak to správně udělat, kdyby to ovšem uměl. Tak nějak zní starý citát, jenž platí a o to více u osob jako je Kamil Fila. Při čtení tohoto jména se mi vybaví jeho foto, kde má založené ruce a hřbety rukou si zvětšuje bicepsy. Tuším stará profilovka z aktuálně.cz. Myslím, že tím hovoří více, než měl možná v úmyslu. Ovšem nejde o foto, u něhož se mohu alespoň pousmát. Málokterý kritik má takový záběr, aby byl schopný obsáhnout celou filmovou problematiku a žánry. Ostatně to jmenovaný předvedl konkrétně na filmech s drogovou problematikou (Třeštíková – Katka). Zde fakt vařil z vody a bylo spíše vidět, že má potřebu něco říci, než snaha téma uchopit a vlastně mu porozumět. Pochopil jsem, že prostě nezná mapu a jediné čím to lze nahradit je, že prostě kritik „mele“.

Vždy, když otevřu takovou odbornou kritiku (a jedno od koho) říkám si, pro koho to vlastně píší? A tak tu veřejně přiznávám, že jim často nerozumím, cítím se hloupě, věty jsou pro mne zdlouhavé, úporně překombinované, plné kostrbatých obratů, spojované do dlouhých nicneříkajících souvětí, v nichž se pravděpodobně v půlce ztratíte, pokud je dočtete, jako toto mé dlouhé souvětí, čímž se dozvíte, že to není vůbec můj šálek čaje....

Před očima mám obraz pana Fandy ze seriálu Dokonalý svět, který pro lepší prodeje poučuje asistentku Ivetu (Norisová).

„Víš Ivet, když tak mluvíš, bylo by dobré občas použít cizí slovo“.

Iveta se nadechuje: „Myslíš třeba establishment?“

Podobně mi některé kritiky připadají sestrojené. Když jsem si včera našel tu, která hodnotí nový film Vlk z Wall Street, vůbec jsem nepochopil, co autor vlastně říká. Posuďte sami:

Ad hominem argumentováno, s povýšenými odsudky se přitom setkáváme leckdy - byť samozřejmě zdaleka nejen - u svého druhu „midcultových" diváků, u nichž (pravděpodobná) láska ke kinematografii nikdy nemohla soupeřit s (nezpochybnitelnou) láskou k vlastnímu egu. Ad rem argumentováno, obdobný postoj k novějším Scorseseho filmům sugeruje, že snad bylo možné zaznamenat období, kdy byly Scorseseho filmy akceptované s bezvýhradným obdivem - a že toto období je už dávno pryč a jeho poslední snímek Vlk z Wall Street se k němu navrací. Takové období spíše neexistovalo a rozporuplně se k jeho filmům stavěli diváci a kriticky vždy. (Kokeš)

Většina novinářů při podobném mletí bude souhlasně kývat. Ke cti budiž mladé novinářce, která při podobné situaci na jedné jesenické tiskovce zvedla ruku a podobného pána se zeptala: „Prosím Vás, a dá se na to umřít?“. V tu dobu měla více odvahy, než ta přítomná hromada ostřílených vlků, co bečela jak ovce.

Média označují Filu za „ostrého kritika“, myslím však, že z pohledu nás „obyčejných“ je jeho postava vcelku přeceňována. I přes jeho práci pro média typu Filpub, Tamto nebo Cinepur. Ostatně, znáte je? Nebo je to okrajovka pro podobné odborníky?

Závěrem bych rád kritikům předal nedávné vyjádření jedné jesenické stařenky: „A tak jsem včera seděla na lavičce a lidé šli z kina. Hráli Babovřesky. To neuvěříte, kolik z nich se usmívalo a vypadalo uvolněně“.

Autor: Lukáš Chmela | neděle 19.1.2014 23:23 | karma článku: 12.60 | přečteno: 882x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.94 | Přečteno: 235 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 94 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1453

.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...